Jako Papağan Kafesi Nasıl Olmalı

Jako papağan kafesi kafesine ait telin çapı : Papağanların gagası oldukça güçlüdür. Bu nedenle ince teller bu kuvvete yetersiz kalacaktır. Daha küçük papağanlar için tel çapı önemli değildir fakat Jako lar için kafes teli çapının 3-5 mm arasında olması gerekir.

Jako papağan kafesi tel aralığı ve tel sağlamlığı: Kafesteki tel aralığı Jako nun kafasını dışarıya çıkaramayacağı kadar küçük olmalı. Fakat mesafe papağanın görüş alanını kapatmamalıdır. Ortalama 1,5 – 2 cm aralıklı tel mesafesi idealdir. Gagaları kuvvetli olan bu kuşlar için telin kaynak puntaları sağlam olmalı çabucak kopmamalıdır.

Jako papağan kafesi kilit malzeme sağlamlığı: Sıklıkla fiyatı daha uygun olan galvanize edilmiş demir kafesler satılmaktadır. Ancak biraz daha pahalı olduğu halde paslanmaz çelikten üretilmiş kafesler hem kullanım ömrü açısından hem de papağanımızın sağlığı açısından tercih edilmelidir. Çin ve benzeri ülkelerden gelen kafeslerin sürgü mekanizmasının kaplaması çok kısa sürede soyulduğu , bu soyulan malzemenin papağanlarda zehirlenmelere hatta ölümlere yol açtığı unutulmamalıdır. Kafes seçilirken bu hususlara dikkat edilmelidir.

Jako papağan kafesi kilidi sürgü ve mekanizmaları: Jakolar tahmin ettiğimizden daha zekidirler. Bu nedenle gagalarıyla erişemeyecekleri  sürgüye sahip kafesler tercih edilmeli ağır metallerden imal edilmiş asma kilit tarzı kilitler kullanılmamalıdır.Aşağıdaki videoda kafes sürgüsünü açan bir papağan görülmektedir:

Jako papağan kafesi alt ızgara temizliği: Özellikle henüz evcilleşmemiş Jakonun yaşadığı kafesin alt ızgarası kolay çıkarılabilir olmalıdır. Bu durum papağanı fazla korkutup rahatsız etmeden kafes temizliğinin yapılmasına imkan verir. İlerleyen zamanda papağan sizden korkmadan ele , omuza ,başa geleceğinden , alt ızgaranın olması çok önemli değilmiş gibi zannedilse de ; papağan kafesteyken bile alt temizliğinin yapılabilmesi büyük bir kolaylıktır.

Jako papağan kafesi yem kabı miktarı : Kafeste en az üç adet yem kabı bulunmalıdır. Bunlardan bir tanesini su için kullanacağımızı düşünürsek diğer kapları asıl yemi  , meyve türleri veya kum için kullanabiliriz.

Jako papağan kafesi şekli: Kafes yuvarlak değil , kare ya da dikdörtgen  yani köşeli olmalıdır. Jakolar köşeli kafeste kendini daha rahat hissedecektir. Ayrıca kafes telleri dikey olarak değil yatay olarak monte edilmiş olmalıdır. Dikey telli kafesler tırmanma ve kafes içinde oynama , takla atma özelliği olan papağan ve muhabbet kuşları için uygun değildir.

Jako papağan kafesi boyutları: Orta boy papağanlarda 70*70*70 cm kafesler , büyük boy papağanlarda 120*120*120 cm ebatlarındaki kafesler tercih edilmelidir. Papağan kafes içindeyken kanatlarını kafese çarpmadan açabilmelidir.